Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan järjestysnumero. Järjestysnumero kertoo hakijan sijoituksen samasta asunnosta kiinnostuneiden joukossa. Pienin numero on ensimmäisenä hakijajonossa.
Järjestysnumero haetaan ARAn sähköisen hakupalvelun kautta: www.ara.fi
- ARAn järjestysnumero on maksullinen (9,20 €). Maksu peritään hakemisen yhteydessä.
- on voimassa 2 vuotta.
- on hakijakohtainen ja koskee koko perhettä. Asunnon hakijalla tai asunnon hakijaperheellä voi olla vain 1 voimassa oleva numero kerrallaan.
Järjestysnumero on valtakunnallinen, joten numerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa koko Suomen alueelta. Järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta sen antamispäivästä. Henkilöllä voi olla vain yksi numero kerrallaan.
Asukasvalinnat tekee asunnot omistava yhteisö
Asunnot omistava asumisoikeusyhteisö hyväksyy asumisoikeuden haltijat eli asukkaat asuntoihinsa. Yhteisö myös tarkastaa hakijoiden varallisuuden. Varallisuusrajat koskevat alle 55-vuotiaita hakijoita.
Kuinka haen uutta järjestysnumeroa ARAn palvelusta?
A) ARAn järjestysnumeron hakeminen verkossa
- Kirjaudu palveluun Suomi.fi-tunnistautumisella eli esim. verkkopankkitunnuksillasi.
- Täytä numerohakemus.
- Maksa numerosta (9,20 euroa).
Kun olet saanut numeron, voit tehdä asuntohakemuksen sille asumisoikeusasuntoyhteisölle, joka omistaa asunnon, josta olet kiinnostunut. Voit hakea asuntoa miltä paikkakunnalta tahansa. Järjestysnumero on määräaikainen ja voimassa kaksi vuotta. Hakijalla voi olla vain yksi voimassa oleva järjestysnumero. Järjestysnumero katsotaan käytetyksi, jos asumisoikeussopimus solmitaan ennen kahden vuoden määräajan päättymistä.
B) ARAn järjestysnumeron hakeminen paperilomakkeella
Järjestysnumeron voi hakea myös paperihakemuksella ARAlta.
- Tulosta ladattava lomake ARAn verkkopalvelusta tai nouda lomake valtion, kuntien ja asumisoikeusyhteisöjen palvelupisteistä.
- Toimita hakemus ja maksukuitti numeron hakemisesta postitse ARAan.
- ARA lähettää sinulle järjestysnumeron postitse hakemuksesi käsiteltyään.
- Numeron saatuasi tee asuntohakemus sille asumisoikeusasuntoyhteisölle, joka omistaa asunnon, josta olet kiinnostunut.
Asumisoikeusasunnon vaihtaminen
- Asumisoikeusasuntoa voi vaihtaa toisen asumisoikeusyhteisön asukkaan kanssa asumisoikeusasuntoja ilman järjestysnumeroa. Vaihtajat sopivat asiasta asunnon omistajayhteisöjen kanssa.
- Jos on kiinnostunut samassa talossa olevasta vapautuvasta aso-asunnosta, voi sitä hakea ilman järjestysnumeroa.
- Jos hakijoita on useita samasta talosta,
Valitaan se hakija, jonka asumisoikeussopimus on vanhin.
Jos sopimukset on allekirjoitettu samana päivänä, ratkaistaan etusija sopimukseen merkityn järjestysnumeron perusteella.
Niin sanotussa etuoikeutetuissa vaihdoissa ei tarvitse hakea uutta järjestysnumeroa. Kaikkiin muihin vaihtotilanteisiin tarvitaan järjestysnumero.